De branchevereniging voor Uitblinkers in gastvrijheid en eten en drinken in de zorg
Uitblinkers in de zorg magazine

ETZ zet eten in voor sneller herstel

‘Eten voor jou’ nieuw concept: eten, bewegen en medicijnen

Eten, bewegen én medicijnen. Samen zorgen ze er voor dat patiënten sneller herstellen. Om dat te ondersteunen heeft het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg ‘Eten voor jou’ ontwikkeld, een bijzonder maaltijdbelevingsconcept.  

“Eten en drinken is bij ons meer dan gastvrijheid. Het unieke van Eten voor jou zit ‘m in de combinatie van eten, bewegen en medicijnen”, vertelt hoofd Voeding Eline Vermeulen.

Voeding en medicatie

‘Eten voor jou’ heeft aandacht voor de relatie tussen voeding en medicatie. Het hoofd Voeding legt uit: “Van diverse voedingsmiddelen is bekend dat ze een significant effect op de werking van medicijnen hebben, positief of negatief. Neem selderij, dat een relatie heeft met onder meer de vochthuishouding. Of grapefruit, deze citrusvrucht remt de werking van bepaalde medicijnen. We leggen patiënten uit hoe en wanneer zij het medicijn het beste kunnen innemen. Dit gebeurt met een voedingsadvies op maat. Een gevolg kan zijn dat bijwerkingen van medicijnen voorkomen worden of afnemen. Wij hebben daarvoor een uniek product ontwikkeld, de Eten & Medicijnwijzer.”

 Bewegen
‘Uit bed eten’ is de nieuwe cultuur in het ETZ. “Beweging is ook een belangrijke factor voor herstel. Patiënten liggen of zitten negentig procent van de dag. We zijn gewend dat je in het ziekenhuis in bed ligt en ook daar eet. Zelfs als dat niet per se nodig is. Wij gebruiken eten en drinken juist om de patiënt uit bed te krijgen en zo beweging te stimuleren. Net als eten en drinken levert bewegen een belangrijk bijdrage aan de gezondheid en het herstel. Door bewegen worden eiwitten beter opgenomen en dankzij behoud van spiermassa valt een patiënt minder snel. De patiënt eet in het ETZ voortaan dus bij voorkeur aan tafel op de kamer of ergens anders in het ziekenhuis.”

A la carte

Eten voor jou’ telt maximaal negen contactmomenten op een dag. Naast ontbijt, lunch en diner zijn er zes momenten waarop een rijdende keuken met lekkere gerechtjes op de kamer komt. Voor de lunch en het avondeten bestelt de patiënt à la carte, op het moment dat het hem uitkomt. Binnen drie kwartier wordt het eten geserveerd op de kamer of op een plek naar keuze. De maaltijden sluiten aan bij de moderne kijk op eten en drinken én bij wat het lichaam nodig heeft tijdens ziekte. Daarom is er een groot aanbod aan eiwitrijke en zoutarme gerechten die op smaak zijn gebracht met specerijen. Eline Vermeulen: “Want eten moet natuurlijk ook vooral lekker zijn. Daarom is bij ons alles ambachtelijk bereid in onze eigen keuken, seizoensgebonden en duurzaam.”

Nieuwe concept
Het nieuwe concept levert een flinke kostenbesparing op, met name doordat de productiewerkzaamheden voortaan op één locatie plaatsvinden. Alle maaltijden worden op locatie TweeSteden bereid en vervolgens naar locatie Elisabeth vervoerd. “We gaan kwaliteit verhogend werken tegen 7% lagere kosten dan vandaag de dag”, aldus Eline Vermeulen, die tevens voorzitter is van de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg (VKGE).
Het keukenpersoneel, medewerkers logistiek, zorgassistenten en teamleiders hebben een fors opleidingsprogramma gevolgd. Ze vervolgt: “Eten voor jou betekent achter de schermen een nieuwe manier van werken. De benodigde kennis hiervoor is geheel op peil gebracht. Met het nieuwe maaltijdbelevingsconcept wil het ETZ een voorloper worden op het gebied van eten en drinken. Omdat wij erin geloven dat lekker eten en drinken het herstel en welbevinden van de patiënt bevordert”.

Samenwerking
Het ETZ is voor het nieuwe maaltijdbelevingsconcept een overeenkomst van drie jaar aangegaan met Van Hoeckel. Deze firma levert de aankomende drie jaar alle voedingsmiddelen aan de keukens en de horeca van het ETZ.
Daarbij leverde Van Hoeckel een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van Eten voor jou.