Kleinschalig wonen – wat te doen met eten en drinken?
Kleinschalig wonen en gezonde voeding
Binnen de zorg neemt kleinschalig wonen inmiddels een steeds grotere plaats in. Hiervan is sprake wanneer zorg geboden wordt aan mensen in een huiselijke en herkenbare omgeving. De bewoners vormen met elkaar een gewoon huishouden en kunnen zelf hun dagelijks leven inrichten. De medewerkers zijn onderdeel van het huishouden en sluiten in de ondersteuning en zorg die zij verlenen, zo veel mogelijk aan bij de leefstijl en de voorkeuren van de bewoners.
Een belangrijk onderdeel hiervan is eten en drinken, het liefst ook nog gezond. Wij merken in de praktijk dat dit vaak een ondergeschoven ‘kindje’ is. Een veelgehoorde kreet van medewerkers hierbij is: ‘hoe moet ik koken voor een grote groep mensen’ of ‘hoe stel ik nu een gezond menu samen?’
Tijdens deze bijeenkomst van WijGastvrij zal Smaak van het huis aan de hand van een presentatie dieper ingaan op de volgende onderdelen:
- Smaak en smaakoplossingen
- Doelgroep voeding
- Presentatie en ambiance
- Zelf koken
- Participatie bewoners
- Kruidenwijzer
- Fingerfood
- Waste
- Menuopbouw
- Ondervoeding
- Drinken
In de praktijk zullen we aandacht geven aan ambiance, tafeldekken, geur- en smaakbeleving en gebruik van kruiden en gerechten uit grootmoeders tijd. Ook bereiden we diverse soorten smaakwater en smoothies.
12.30 – 13.30 uur Ontvangst deelnemers. Het programma start om 13.30 – 16.15/30 is de afronding gevolgd door een netwerkborrel.
Locatie: GGWNB Halsteren