Studenten Zadkine bereiden top-diner

Een top-diner waar 70 gasten op maandag 26 november jongstleden een groot applaus voor over hadden. Bereid en geserveerd door vierdejaars studenten van ROC Zadkine Horeca College in de eigen Brasserie In ’t Oude Noorden te Rotterdam. Georganiseerd door Gastronomisch Gilde Sociëteit Zuid-Holland en WijGastvrij.

Vooraf was er sprake van spanning. Niet direct bij de studenten, maar meer bij de begeleidende docenten, zo liet van de studenten weten. De reden ligt voor de hand. Een diner bereiden voor 70 gasten die in het vak zitten. En er dus verstand van hebben.
De studenten en hun begeleiders – zie de foto – kunnen terugzien op een top avond. De gerechten waren dik in orde, de wijnen passend en het serveren verliep gladjes. De glazen werden tijdig bijgevuld en de paar plaatsen de leeg bleven, werden onopvallend verdeeld over de tafels.

Tiptop
Vragen van gasten, soms kritisch, soms gewoon geïnteresseerd werden door de studenten, die er allemaal tiptop uitzagen, soepel beantwoord. Daar waar het antwoord niet direct voorhanden was, werd dat gehaald bij een medestudent of een docent.
Wel konden er enkele kritische opmerkingen beluisterd worden over het dragen van armbanden en ringen in de open keuken. Dit verband met de hygiëne. Maar dit mocht het goede gevoel dat de gasten deze avond hadden geen seconde wegnemen. Niemand maakte er een punt van.

Andere aanpak
Voorafgaand aan het diner liet Fritsjan Gastkemper van Gastronomisch Gilde weten blij te zijn met de grote opkomst. Daarnaast meldde hij dat er “nogal wat gaat veranderen.” Leden worden daar nog nader over geïnformeerd, beloofde hij.
In de wandelgangen viel te beluisteren dat de organisatoren van het Aspergediner en het Eindejaarsdiner, van de genoemde organisaties, een en ander in de toekomst over een moderne boeg gaan gooien.
Dat kan inhouden, zo werd gefluisterd, dat er bij de diners nieuwe stijl sprake zal zijn van meer dynamiek in een andere omgeving dan gebruikelijk, bijvoorbeeld in een strandpaviljoen. De organisaties willen op die manier meer jongeren aanspreken.

Vijf gangen
Het Eindejaarsdiner kende vijf gangen:

Als Amuse een Rendang van kalfsschenkel, tataki van tonijn met sesam

Witlof 2.0. Schuim, Parmezaan, parmaham.

Rotterdamse Paella, bestaande uit inktvis, mul met gefermenteerde knoflook, mossel, gamba en pompoen kreeftenjus.

Hazenrugfilet, hazenpepersaus, oerwortel, rode kool en rösti

Dessert buffet
Kaas of zoet, koffie naar keuze.