eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Innovatieve step-trend-tour door Rotterdam

WijGastvrij

Innovatie, duurzaam samenwerken, gedurfd ondernemen, maar vooral elkaar weer ontmoeten na ruim anderhalf jaar te zijn gegijzeld door corona. WijGastvrij en Unilever Food Solutions organiseerden een step-trend-tour door Rotterdam in het teken van duurzame innovatie.

Startpunt was het Keilepand, een voormalig pakhuis in Merwe-Vierhavens te Rotterdam, nu het onderkomen van innovatieve bedrijven. De tour was volgeboekt. En dat verbaasde Michel Overwijk, voorzitter van WijGastvrij, geenszins. “We zijn de eerste organisatie die sinds maart 2020 een live sessie organiseert. Eindelijk kunnen we elkaar weer ontmoeten. Ik heb dat vreselijk gemist. En jullie ook, denk ik.”

Bewaak het evenwicht

Tourleider en trendwatcher Gijsbregt Brouwer (zie foto) belichtte trends en technologische hoogstandjes zoals het inzetten van robots in de bediening. Makkelijk en efficiënt, maar pas op, houd het wel leuk, waarschuwde hij. “Een aardige meid aan tafel die jou vertelt wat je eet is wel zo leuk. Bewaak het evenwicht tussen het toepassen van technologie en het contact met mensen.”

Beleving van patiënten

Gemak dient de mens, ook als het gaat om eten en drinken. Maar gemak is niet zaligmakend, zei Brouwer. “Veel mensen vinden het leuk om zelf te koken en zelf groenten te telen. De zorg zou daarop in kunnen spelen door zelf geteelde producten, zoals aardbeien, tomaten, rucola  en cressen aan te bieden, al is het maar één of twee keer in de week. Dat draagt bij aan de beleving van patiënten. En je hebt een verhaal.”

Kombuchas

Dusty Bain liet zijn kombuchas proeven

Een van de vele innovatieve ondernemers in het genoemde pand is Dusty Bain, eigenaar van een kleine ambachtelijke brouwerij, gespecialiseerd in het maken van kombuchas, drankjes die ontstaan door middel van fermentatie. Zonder alcohol. Zeer gezond en lekker, aldus Bain, die de groep van zijn drankjes liet proeven.

Kookfaciliteiten verhuren

Pepijn Rijks was de volgende ondernemer die zijn verhaal vertelde. Hij is eigenaar van Food Union dat in Rotterdam en Haarlem onder andere kookfaciliteiten verhuurt aan beginnende ondernemers. Zij maken gebruik van een gezamenlijke ruimte om te koken. Daarnaast gebruiken ze gezamenlijke koel- en vriesruimtes.  

Samenwerking

Daarnaast verhuurt Rijks zogenoemde dark kitchens en kantoorruimtes. Dark kitchens worden gebruikt door ondernemers die maaltijden bereiden en bezorgen, maar zelf niet over zitplaatsen voor hun gasten beschikken. Het pand krijgt overigens de beschikking over een restaurant waar gasten kunnen bestellen bij een van de ondernemers in het pand. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden en nieuwe samenwerkingsverbanden.

Het duurzame van deze constructies zit hem in het gezamenlijke gebruik van de faciliteiten. Het energieverbruik per ondernemer daalt daardoor en het aantal foodmiles neemt af doordat de ondernemers gezamenlijk een deel van hun inkopen doen en laten bezorgen.

Drijvende melkveehouderij

Een drijvende melkveehouderij. De koeien krijgen speciaal voer.

Na het betoog van Rijks ging het gezelschap per step langs andere bedrijven. Velen wisten niet wat ze zagen toen ze een drijvende melkveehouderij met 44 roodbonte koeien in het vizier kregen. Fata morgana of realiteit? Realiteit dus. Deze Floating Farm is er al sinds mei 2019. De eerste drijvende boerderij ter wereld.

Maar waarom een drijvende boerderij? Het heeft te maken met de aarde die onder druk staat. Het waterpeil dat stijgt. Daarom is een boerderij in de stad, dichtbij de consument gewenst, vertelde boerin Minke van Wingerden. Het voer voor de koeien bestaat gedeeltelijk uit gras van sportvelden, bierbostel uit een plaatselijke brouwerij en sinaasappelschillen van een sapjesfabrikant. Afvalproducten dus.

Geen mestprobleem

Een mestprobleem is er niet, zo werd benadrukt. Het droge deel wordt omgezet in verkoopbare korrels, het natte deel wordt op een andere manier milieuvriendelijk verwerkt. De nutriënten worden gescheiden van het vloeibare deel. De melk en de zuivelproducten verkoopt men aan inwoners van de stad. “We hebben dit allemaal met nul cent subsidie tot stand gebracht.” Het ‘concept’ – niet de boerderij – wordt binnenkort overigens verkocht aan ‘het buitenland’.

Stadshaven Brouwerij

Verkoelende biertjes in de Stadshaven Brouwerij.

Een deel van het voer voor de koeien is afkomstig uit de Stadshaven Brouwerij. Dat was het volgende doel van de step-tour. Een rondleiding volgde. Smakelijke, verkoelende biertjes werden verorberd. De brouwerij bevindt zich in een gerestaureerd fruitpakhuis. De bedrijfsvoering kenmerkt zich door ver doorgevoerde duurzaamheid. Hoe kan het ook anders in dit deel van Rotterdam.

Jaarvergadering

Voor de laatste keer klommen de deelnemers op hun steppen om terug te keren naar het Keilepand waar ter afsluiting de jaarvergadering over 2020 zou plaatsvinden. Het overgrote deel van groep liet dit onderdeel aan zich voorbijgaan. Een kleine groep bleef over.

Een terugblik op coronajaar 2020 volgde. Zowel het  jaarverslag als het financiële overzicht van WijGastvrij werd goedgekeurd. De kascommissie ging akkoord.

Penningmeester Paul Hoogmoed gaf aan dat het bestuur van WijGastvrij zal worden aangevuld met jongeren. “We willen meer jonge mensen bereiken. Daarom gaan we een aantal jongeren toevoegen die zich gaan bezighouden met specifieke taken zoals sociale media, de Wijs Academie en de Activiteiten Commissie.”

Steppen door Rotterdam ging de meeste deelnemers goed af.
Het team van Unilever Food Solutions met in hun midden onder andere – tweede van rechts – trendwatcher Gijsbregt Brouwer.


AM Fish