eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Experts willen roken jongeren aan banden leggen

WijGastvrij

Experts vrezen dat het roken onder jongeren nog grotere vormen aan gaat nemen door toedoen van het gebruik van e-sigaretten. Vooral de ‘vape’, een e-sigaret met smaakjes, baart hen zorgen. Ook WijGastvrij toont zich bezorgd.

WijGastvrij voorzitter Michel Overwijk stoort zich aan het feit dat jongeren massaal de ‘vape’ hebben omarmd, een e-sigaret met smaakjes. Daarover zegt hij: “WijGastvrij houdt zich bezig met eten, drinken en gastvrijheid in de zorg. Maar als de overheid en de politiek er niet alles aan doen om te voorkomen dat jongeren gaan roken, blijven we tot in lengte van jaren kampen met ziekten die uit het roken voortkomen. Dat is voor de zorg zoals iets als dweilen met de kraan open.”

Michel Overwijk: “Zo blijven we tot in lengte van jaren kampen met ziekten die uit het roken voortkomen”

WijGastvrij schaart zich achter longarts Wanda de Kanter, een bekend anti-rookactivist. Preventie-artsen en ouders overspoelen haar momenteel met bezorgde berichten, zo meldde de Telegraaf. En terecht, aldus de Kanter. “Vapen is net zo ongezond als het roken van een normale sigaret. Er zit geen tabak in, maar wel nicotine.”

Ze bestrijd de tabaksindustrie die stelt dat de vape een nuttig hulpmiddel is om te stoppen met roken. “Complete onzin. Vanwege de zoete smaak en het leuke uiterlijk is het bij uitstek een dé opstap naar een tabakssigaret.”

De kans dat iemand die die ooit een vape heeft gebruikt, echt gaat roken is driemaal zo groot als iemand die dat niet heeft gedaan, aldus De Kanter.

Longarts Wanda de Kanter vreest dat verbod weinig uithaalt

Intussen is er per 1-1-2023 een verbod afgekondigd op het gebruik van vapes. Maar De Kanter vreest dat dat verbod weinig uithaalt. “Zowel online als onder de toonbank zullen vapes makkelijk verkrijgbaar zijn. “ Ze vreest bovendien dat de tabaksindustrie wel iets nieuws verzint om vapes legaal te maken, zoals het toevoegen van geurelementen in plaats van smaak.”

Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen nog e-sigaretten die naar tabak smaken over de toonbank. De zoete variant is dan verboden. De zorgen van longarts De Kanter komen niet uit de lucht vallen. Tijdens de coronacrisis zijn jongeren meer gaan roken, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de GGD en het RIVM. Het aantal dagelijks rokende 12- tot 16-jarigen steeg tijdens de crisis met bijna 40 procent.  Onder 16-jarigen is het aantal zelfs bijna verdubbeld, meldt het AD.

AM Fish
Nescafe