Er komen steeds meer aanwijzingen dat geschikte voeding en een gezonde leefstijl ervoor zorgen dat bepaalde ziekten aan banden worden gelegd. Medicijnen zijn in die gevallen minder of niet meer nodig. Dat blijkt uit een inventarisatie van Uitblinkers, het vaktijdschrift van WijGastvrij.

Steeds meer mensen vragen zich af of medicijnen wel het gewenste middel zijn tegen de kwaal waar ze aan lijden. Is het niet beter om het ongemak te bestrijden met geschikte voeding en een gezonde leefstijl? In een toenemend aantal gevallen blijkt dat dat zo is.

Goedkoper

Diverse deskundigen willen voeding in gaan zetten bij voorkomen en bestrijden van chronische ziekten. Het is goedkoper en het heeft in tegenstelling tot medicijnen geen bijwerkingen. Bij de ziekte Diabetes2 heeft de aanpak geleid tot succes. Door meer te bewegen en geschikter te eten hoeven patiënten minder of zelfs geen insuline meer te spuiten. Ze keren hun suikerziekte om.

Maar er moet nog veel gebeuren, zegt Martijn van Beek van Voeding Leeft. “Veruit het grootste deel lukt het om de ziekte om te keren, maar er komen er per maand bijna vijfduizend patiënten bij, terwijl dat niet nodig is. Diabetes2 kun je voorkomen door gezond te leven.”

Andere ziekten

Ook andere ziekten kunnen worden voorkomen of bestreden door een combinatie van voeding en een aangepaste, gezonde leefwijze. In het komende nummer van Uitblinkers vind je hierover meer informatie.