Afgelopen donderdag 11 maart, werd de ‘Topbakker van het jaar wisselbeker’ uitgereikt aan bakkerij Wim Blom uit Hasselt. Anders dan in een landelijke bakkersvergadering vond de setting plaats bij de gelijknamige bakkerij in Hasselt.

 Bakker Wim Blom, leverend in de regio groot-Zwolle nam de beker en plaquette vol trots en blijheid in ontvangst. En terecht, want met de vele eisen waar een bakker tegenwoordig aan moet voldoen, is het een hele prestatie om de titelrace te winnen. De tweede plaats was dit jaar voor Warme bakker Koenen uit Westervoort en de derde plaats voor de winnaar van 2020: bakkerij van Doorn uit Schijndel. “Een ijzersterk drietal” aldus Marco Simons, commercieel directeur van Top Bakkers.

De uitreiking vond plaats onder toezicht van kwaliteitsmanager Nico Colenbrander, die kort de verkiezingsprocedure doorliep. Zo wegen een twaalftal onderdelen mee in de normering, waarbij ieder onderdeel zijn eigen weging heeft. Denk hierbij aan bedrijfscertificering, datakwaliteit, productetikettering en natuurlijk ook de klanttevredenheid. Bakkerij Wim Blom scoorde vooral hoog op etikettering, klanttevredenheid, administratieve organisatie en certificering. Het leidde tot een score van ruim 116 punten. Dankzij deze fantastische score mag de gelijknamige bakker zich nu een jaar lang Top Bakker van het Jaar noemen.

Voor en na de verkiezing werden filmopnames gemaakt om de bakkerij nader in het zonnetje te kunnen zetten. Top Bakkers zal vanaf heden maandelijks een bakker in de picture zetten en ingaan op specifieke productieprocessen en lokale streekproducten. Specialismen die de passie en smaak van het ambacht weergeven en het vakmanschap van de bakker. De trotse Hasseltse bakker met ook winkels in Zwolle (4) en Hattem zal deze eer als eerste ten deel vallen.

Het landelijke netwerk van Top Bakkers biedt de mogelijkheid om de regionale Topproducten ook landelijk te etaleren. Via ‘Bakkers voor Bakkers’ kunnen de aangesloten bakkerijen nog beter profiteren van elkaars kracht, kennis en specialisme. De deelnemende bakkers kunnen zowel leveren aan- als afnemen van hun collega-bakkers, wat op de lange termijn leidt tot meer voordeel, tijd en energie.

 

Wim Doedens, algemeen directeur van Top Bakkers kijkt met grote trots naar de winnende bakkerij. Ook al omdat de opvolging (de zoons Kevin en Patrick) voorgesorteerd staan voor de toekomst en daarmee de continuïteit verzekeren. “Overall gezien is het kwaliteitsniveau van onze aangesloten bakkerijen erg hoog”, aldus Doedens. “Het is dan ook extra knap om daar nog bovenuit te steken en te winnen. De Zwolse bakker is dan ook een mooi voorbeeld om het bakkersvak nieuw elan te geven.”