De hittegolf die Nederland teistert heeft veel zorgmedewerkers aangezet tot het bedenken en uitvoeren van creatieve oplossingen teneinde de hitte te kunnen weerstaan. Patiënten en cliënten profiteren daarvan. Dat blijkt uit de column die Michel Overwijk, voorzitter van WijGastvrij, heeft geschreven voor Uitblinkers nr. 7, het tijdschrift van WijGastvrij, dat op 4 september verschijnt.

Overwijk is vol lof over de inzet die een “hele grote groep collega’s in de zorg” heeft getoond ten behoeve van cliënten,  patiënten en bewoners. Zodat zij de tropische periode goed door konden komen. “Verzorgingshuizen die complete zandstranden hadden aangelegd. Op andere plaatsen konden bewoners met de voeten in bakken koud water. En zo gebeurde er nog veel en veel meer.”

Blij maken
Overwijk rept over ijskoude fruitdrankjes en sapjes  in mooie, grote glazen potten en ouderwetse glaasjes grenadine groen met ijsblokjes. Ook maaltijdsalades en een barbecue in de tuin doen het goed. “Met kleine gebaren kunnen we hele volksstammen blij maken. En dat gebeurde ook. Creativiteit komt op dat soort momenten boven drijven, zeker ook in de zorg.”